Töltött káposztám
A hozzávalók képlékenyek,sajnos csak körül-belül tudom megadni,mert attól függ milyen husit kapok és mekkora a káposzta, vagy mennyi savanyú káposzta áll a rendelkezésemre. Általában a 16 literes fazékban készítem, amiben a kocsonyát is. Szóval jó sok hely kell neki. A húst vegyesen használom,mert nem mindenki szereti a zsírosat. Mivel nem használok hozzá zsíradékot, kell bele tarja is ami kicsit zsírosabb mint a combja vagy a lapocka. Ezeket szoktam használni vegyesen, úgy 3 kilót összesen, ebből 1,5 kg darált húst lapockából. A töltelékhez nem igazán jó a comb, mert nagyon száraz lesz tőle.
A hozzávalók nagyjából: 1,5 kg vegyes hús kockára vágva, 1,5 darált lapocka, 3 kg savanyú káposzta, 1 közepes fej édeskáposzta,1/2 csomag árpakása, 4 fej vöröshagyma, 8-10 gerezd fokhagyma, só, bors, paprika, 1-2 szelet húsos erdélyi szalonna,de ez elhagyható.
Az édes káposzta torzsáját kivágom,majd egy fazék sós vízben felteszem főzni úgy hogy a kivágott torzsa legyen felfelé.
Ahogy fő,sorban szedem a leveleket lefelé,és kiteszem egy tálba hűlni. Amíg ez nincs kész addig nem fogok hozzá a többihez.
A szalonnát leteszem a fazék aljára és a hozzávalókat elkezdem rétegezni,a képek alapján. Ha disznó farok van,akkor azt is teszek hozzá,de ezt sem mindig. A rétegezés a következő: 1 sor savanyú káposzta, (én soha nem mosom ki, csak jó erősen kicsavarom,de a levét mindig félreteszem addig amíg készen nem vagyok,és ha nem találnám elég savanyúnak tudok rajta segíteni egy kis löttyintéssel.) 1 sor összevágott husi, 1 sor árpakása (előtte átválogatom, és megmosom szűrőben) erre egy marék összevágott vöröshagyma és egy nyomás fokhagyma azaz körülbelül 3 gerezd. Ezek után jönnek a fűszerek, paprika, bors, de sót csak minden második rétegre teszek. Sőt, ha elég fűszeres a savanyú káposzta akkor nem is sózok
Szóval nem készítek pörkölt alapot,de minden olyan benne van ami egy pörkölthöz kell,csak rétegekben. A hagymát jó apróra vágom.
Ha a rétegzés megvan,akkor felöntöm annyi vízzel ami éppen ellepi,fedőt teszek rá és amikor felforr, CSAK akkor teszem a gombócokat körbe, erre pedig a megmaradt édes káposztát (ami már kicsi tölteléknek) vékony csíkokra vágva. Az egész nem bonyolult, csak az előkészítése hosszadalmas. Ha mást is kell főznöm, akkor előtte való nap összevágom a hagymát, megpucolom a fokhagymát, a húst pedig már összevágva teszem a fagyasztóba, ha nem frissen készül. A káposzta leveleket is meg lehet főzni egy nappal előtte, és a tölteléket is el lehet készíteni.
A tölteléket úgy ízesítem mint a fasírtot. Vagyis 1,5 kg húshoz 1 nagy fej vörös hagymát lereszelek (csak azért mert a család nem szereti ha nagy hagymadarabok vannak benne), majd 4-5 gerezd fokhagymát összepréselek , 2-3 marék megmosott árpakásával megszórom, sót, borsot és pirospaprikát izlés szerint teszek bele ami nálunk 2-3 ek. paprika, 1/2 ek. bors, egy csapott ek. só. ÉS! nem teszek bele tojást.... Mivel a nyers húst nem eszem meg így egy mini gombócot beleteszek a káposztába, megvárom míg a hús megfő benne és megkóstotom,hogy kell-e még hozzá bármit tennem. Ezután a masszát kigombócolom a levelekbe,és a felforrt káposztára ültetem őket. Ha nem elég a levél,akkor gombócolok...és ezeket mindig lefagyasztom egy adag húsos káposztával társítva,majd ínséges hétvégén amikor nincs kedvem főzni, előkapom és kész az ebéd. (és nem baj hogy nincs haraszt :-) )
Hát, nagyjából ennyi a káposztánk története. Ha az árpakását nem áztatom csak folyó víz alatt leöblítem, akkor a keményítőtartalma miatt sűrű lesz az étel leve, így a rántás elhagyható. Aki szereti tesz rá, én csak ritkán akkor is csak 2 csapott ek. liszttel,2 gerezd fokhagymával,és egy teáskanál pirospaprikával. Tudom hogy a savanyított haraszttal egyszerűbb, de akkor túl savanyú lesz. Ha már megtörtént a baj, akkor egy jó nagy krumplit pucoljunk meg és tegyük be a káposztába, magába szívja a savanyúság egy részét. De egy kevéske rántással is szelidíthetünk az ízén. A teljes főzési idő min. 3 óra. Ha a gombócok megfőttek, kiveszem őket és megnézem alatta mi a helyzet, majd összekeverem, és ha úgy érzem nem elég sós,..akkor még ízesíthetem.
A diétás változata fűszerezésben ugyanaz,csak a töltelékhez darált pulykahúst a apróhús helyett pedig pulyka felsőcombot használtunk.